torstai 11. heinäkuuta 2013

Karvaranne pakinoi jälleen

Karvaranne, karvakäsi, neekeri, yön Timo, rättipää, pohjaanpalanut, lakupekka, mokka, mutakuono, mikrofonipää, makkarahuuli, vinosilmä... Onhan näitä nimityksiä keksitty. Myönnän, että joskus aikoja sitten on osa niistä vaikuttanut jopa hauskoilta ja kekseliäiltä. Kasvotusten en ole näitä nimityksiä käyttänyt, mutta selän takana puhuminen on sama asia, vain pelkurimaisempaa.
     Blogiin liittyen mietin, että emmehän me suomalaiset keskenämme puhu tällä tapaa toisistamme, kunnes tajusin, että puhummepas. Läski, huora, rillipää, lenkka (suom. 'jalkavaivainen'), harvahammas, ristiturpa (suom. 'huulihalkioinen') ja niin edelleen. Miten me sivistysvaltioksi kutsutussa maassa voimme käyttää luovuuttamme tällaisten nimitysten keksimiseen? Miksi ylipäätään käytämme ihmisen ulkonäköä hänestä puhumisen välineenä?
     Jo vuosia olen nauranut nimitykselle karvakäsi. Oman karvankasvuni vuoksi minulla ei todellakaan ole varaa arvostella toisia tässä asiassa. Olen nähnyt myös aiheesta unen, jonka selostan seuraavaksi:
     Olen huoneessa, jossa on lisäkseni yhdeksän muuta ihmistä sekä sokea ennustajanainen. Hän kertoo vuorotellen kädestä tunnustelemalla ihmisille, mitä nämä ovat. Kaikki muut ovat jo olleet naisen tutkittavana, minun vuoroni on viimeisenä. Istun hänen eteensä. Hän sivelee kämmentäni sisäpuolelta, sitten ulkopuolelta. Hän kokeilee uudestaan. Hän rypistää kulmiaan kuin ei ymmärtäisi käteni viestiä. Sitten hän kokeilee minua ranteesta, sivelee karvoja ja lausuu: ”Marsu”.
Heräsin tästä unesta nauraen ja miettien, ettei kukaan voisi keksiä mitään pahempaa loukkausta kuin minkä alitajuntani oli juuri loihtinut.
     Itsetuntotehtävä lukijalle: Etsiydy mahdollisimman suuren peilin eteen. Keskity. Katso itseäsi peilistä tarkkaan. Mieti mielessäsi, mitkä asiat habituksessasi ovat pielessä verrattuna normaaliin. Keksi kaikille näille asioille oikein ikävä nimitys ja sano se itsellesi ääneen huolellisesti artikuloiden. Jos peili on riittävän iso, kävele hieman edestakaisin ja sitten kohti ja poispäin peilistä. Saitko listaasi uusia sanoja? Lausu myös ne itsellesi ääneen. Tuntuiko hyvältä? Haluaisitko kuulla jonkun muun sanovan tai huutelevan niitä sinulle?
     Olen matkustellut maailmalla riittävästi tietääkseni, ettei nimitysten käyttö ole vain suomalainen keksintö, vaan että sitä esiintyy kaikkialla. Onko se siitä huolimatta jollakin tapaa tarpeellista? 

Kirjoittajan karvakäsi

Rikoslain 11. luvun 3 §:än on kirjattu seuraavasti:
 
”Joka osana siviiliväestöön kohdistuvaa laajamittaista tai järjestelmällistä hyökkäystä


5) harjoittaa rotuerottelua taikka vainoaa tunnistettavissa olevaa ryhmää tai yhteisöä poliittisen mielipiteen, rodun, kansallisuuden, etnisen alkuperän, kulttuurin, uskonnon tai sukupuolen perusteella taikka niihin rinnastettavilla muilla perusteilla,
on tuomittava rikoksesta ihmisyyttä vastaan vankeuteen vähintään yhdeksi vuodeksi tai elinkaudeksi.”   
    Vaikka vihapuhe on yleensä varattu vain etnisen diskriminoinnin käyttöön, laajennan sitä mielelläni kattamaan myös muun pejoratiivisen puheen kuin varsinaisen vainon sekä käsittämään myös suomalaisten keskinäisen nimittelyn. Vihapuhe ei tunnu sinänsä edustavan niinkään mitään arvoja, kunhan on osoitus tietämättömyydestä, sivistymättömyydestä ja typeryydestä. Kyllä moukkaa saa sentään moukaksi kutsua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti